keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Pähkinät

Pähkinät ovat syntisen herkullisia - huh mitä rasvapommeja! Mutta eivätpä ole VHH-ruokavaliossa - siis syntisen herkullisia... Täällä ne ovat vain herkullisia! Toki kannattaa vähän katsoa miten paljon suuhunsa laittaa, mutta pähkinät toimivat tässä dieetissä mainiona naposteltavana ja välipalana - karkkien, keksien, leipien tms sijaan. Niitä on helppo pitää mukana niin työpaikalla kuin matkalla. Ja lajeja riittää joka makuun. Yksinkertaisuuden vuoksi tässä allaolevassa aakkosellisessa luettelossa olevat pähkinät on katsottu juuri kansanomaisesti pähkinöiksi, vaikka osa niistä sijoittuisikin kasvitieteellisesti jonnekin muualle.

Cashew (Cashew) - suolattuna tai ilman, munuaisenmuotoisia myös ruoanlaittoon mainiosti sopivia pähkinöitä. P18%, F44%, C 30%.
Hasselpähkinä (Hazelnut) - helpoiten kenties pilalle menevä, eli tuoreus takaa hyvän maun.
Kookospähkinä (Coconut) - kovakuorinen iso pähkinä, josta saamme kookoshiutaleita, kookosmaitoa, kookoskermaa ja kookosöljyä. Kts myös täältä.
Maapähkinä (Peanut) - Tikun ja Takun keräilykohde, jota me ihmiset usein paahdamme ja suolaamme. Kelpaa myös sellaisenaan, ja nähdään usein jouluisin pähkinäkulhossa rusinan kera. Rusinat vaan pois niin terveellistä on! Samoin kuin ne muut "joulupähkinät".
Makadamia (Macadamia) eli australianpähkinä. Muistuttaa hasselpähkinää, mutta isompi, ja aika eri makuinen. Pari kertaa kokeilemalla vasta tietää pitääkö vai ei. Kts myös täältä.
Manteli (Almond) - kelpaa myös sellaisenaan eikä vain glögin seassa. Ja manteliöljy tekee hyvää iholle. P 22%, F 51%, C 20%. Mantelista vielä erikseen täällä.
Parapähkinä (Brazil nut) P 18%, F 69%, C 13 %. Rasvasta n. 25% tyydyttynyttä, 41% kertatyydyttämätöntä ja 34% monityydyttämätöntä.
Pekaanipähkinä (Pecan) - saksanpähkinän sukulainen, paljon käytetty USA:ssa, jossa se enimmäkseen kasvaa. Olisiko jollakulla pekaanipiiraan reseptistä karppiversio?
Pistaasi (Pistachio) P 21%, F 46%, C 28%.
Saksanpähkinä (Walnut) Aivojen muotoinen pähkinä, joka tulee meille enimmäkseen amerikkalaisena versiona Kaliforniasta.

Mistä saisi hyvään hintaan?
Etnokaupat, joita löytyy sieltä sun täältä. Niissä käydessä saattaa löytää jotakin muutakin mielenkiintoista ja edullista.
Punnitse & Säästä, ei välttämättä kaikkein halvin, mutta laaja valikoima.
Terveyskauppa Vitaravinne, myös paljon muita tuotteita.
Isot marketit, esim. K-kaupat tapaavat myydä isoissa pusseissa.

Tee pähkinärouheesi itse
The Cook's Thesaurus antaa hyvän kuvan jauhetuista pähkinöistä ja kertoo miten niitä kannattaa käyttää ja säilyttää. Katso pähkinöiden suomenkieliset vastineet yllä. Jauhamalla pähkinäsi itse säästät selvää rahaa ja saat juuri sellaisen koostumuksen ja sekoituksen kuin haluat! Mutta pidä mielessä, että jauhettu pähkinä on tuoretavaraa, joka kannattaa pidemmän päälle säilyttää jääkaapissa. Pähkinämyllyjä on sekä käsi- että sähkökäyttöisiä (kuvassa).


Pähkinäv
oi
Pähkinävoi on hyvää ja terveellistä! Ote Tohtori.fi:n sivuilta: Pähkinät ja pähkinävoi ovat hyvä E-vitamiinin lähde. Kyseinen antioksidantti suojaa aivokalvon hermoja. Lisäksi E-vitamiinista saatava tiamiini auttaa aivoja ja hermojärjestelmää käyttämään glukoosia energianlähteenä.
Mutta miten sitä voisi käyttää, pähkinävoita - paitsi pistää lusikalla poskeensa? Tässä karppifoorumin vinkkejä, ja mielenkiintoinen artikkeli pähkinävoin teosta ja siitä mitä kaikkea muuta pähkinämyllyllä saa aikaan! Mainittakoon vielä muutama pähkinävoimerkki:
- Lidlin myymä Perdonna - perushyvää pähkinävoita edulliseen hintaan
- amerikkalainen Skippy - hyvät tuotteet, kalliimpaa, saatavuus Suomessa huono?
Lue Terveeksi ravinnolla-blogin juttu pähkinöiden todetusta terveellisyydestä.

Lopuksi linkki, josta on hyötyä kaikenlaisessa ruoanlaitossa: Nordic Recipe Archiven englanti-suomi sanasto kaikkeen ruoanlaittoon liittyvään!

P = proteiini, F = rasva, C = hiilihydraatit
Päivitetty 5.9.2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti