maanantai 13. huhtikuuta 2009

Kookosmaito - ja kerma

Kookospähkinän sisällä on valkoista hedelmälihaa eli maltoa ja kirkasta nestettä, jota kasvitietelijät kutsuvat kookosmaidoksi. Yleisesti elintarvikkeena tunnettu kookosmaito on kuitenkin hedelmän lihasta jauhamalla, puristamalla ja uuttamalla saatua valkoista nestettä. Tuotteen viskositeetti voi vaihdella hyvin maitomaisesta lähes jähmeään, jota myydäänkin jo nimellä kookoskerma. Kookosmaitoa ja -kermaa käytetään paljon etenkin thaimaalaisessa ruuassa hyvin samaan tapaan kuin kermaa ja maitoa länsimaisessa keittiössä. Hedelmän lihaa voidaan myös raastaa, jolloin siitä saadaan kookoshiutaleita. Niitä käytetään pääasiassa jälkiruokiin ja makeisiin. Sen sijaan kookoksen sisällä olevaa kirkasta nestettä käytetään usein sellaisenaan janojuomana (Wikipedia).

Tässä kookosmaidon ravintoarvot (Fineli). Ja muutama hyvä resepti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti